Recept: risotto met kalfsgebraad

Voor dit recept liet ik me inspireren door Jeroen Meus. Omdat ik niet alle vergeten groenten vond in de supermarkt, heb ik zelf iets verzonnen 🙂

De hoeveelheden waren hier voldoende voor 2 volwassenen, 3 kinderen en een peuter.

Ingrediënten 

900 groene asperges

2 pastinaakwortelen, geschild en in julienne gesneden

1 bolletje kervel (diepvries)

+/- 1,2 l groentebouillon (2 blokjes)

+/- 375 gram risottorijst

1 ui, geschild en in blokjes gesneden

1 teentje knoflook, gepeld en fijn gesneden of geplet

1 blok Gran Padano

boter en olijfolie

peper, zout, provençaalse kruiden

kalfsgebraad

 

Bereiding

Wrijf het kalfsgebraad in met olijfolie, kruiden met peper, zout en provençaalse kruiden. Zet in een voorverwarmde oven van 175°C. De gaartijd hangt af van het gewicht en of je al dan niet bevroren vlees gebruikt. Best dus een kookthermometer gebruiken.

Neem een klein pannetje met deksel. Laat een klontje boter smelten en stoof hierin de pastinaakblokjes. Voeg een klein beetje bouillon toe om ze op zacht vuur verder te laten garen.

Neem een diepe pan. Ik gebruik voor risotto meestal een sauteerpan. Smelt een klontje boter en voeg een scheut olijfolie toe.

Doe de ui en knoflook in de pan en laat stoven tot ze glazig zijn. Voeg de risottorijst toe en laat even mee glazig worden. Zet het vuur zachter.

Tijd om vocht toe te voegen: voeg een geut bouillon toe. Herhaal dit telkens wanneer het vocht bijna volledig geabsorbeerd is door de rijst. Blijf dit herhalen tot de rijst gaar is. Ergens halverwege gooi je het bevroren bolletje kervel er bij.

Ondertussen gril je de groene asperges lang genoeg zodat ze niet meer hard zijn. Kruid met peper en grof zout.

Als de rijst bijna gaar is, voeg je de pastinaakblokjes met het restje bouillon toe. Kruiden met peper, zout en provençaalse kruiden.

Als je houdt van smeuiig, voeg dan een geutje room toe. Rasp een gedeelte van de Gran Padano boven je risotto (hoeveelheid naar eigen smaak). Voeg een klontje boter toe.

Roer je risotto eens goed door tot de kaas en boter gesmolten zijn.

Serveer op elk bord een schep risotto met enkele gegrilde asperges en een stukje gebraad.

Je kan het vlees ook weglaten en er een vegetarisch gerecht van maken.

Smakelijk!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *