Dankwoordje

Ondertussen is het een goede maand geleden dat we slecht nieuws over de gezondheid van De Wederhelft in ons gezicht gesmeten kregen. We zijn in een diepe put gevallen, hebben ons herpakt en zijn er vrij snel terug uit geklommen. Klaar om de strijd aan te gaan als een team, als gezin. Want kanker heb je niet alleen. Het vreet aan elk van ons, groot en klein. 24/7.

Terwijl ik dit schrijf druppelt chemo nummer 2 het zieke lijf binnen. We weten na één cyclus een beetje wat het is, wat het met een mensenlichaam doet. Het maakt alles kapot, ‘t is vergif. Maar het moet want onkruid bestrijd je met de grote middelen. Alleen zo heeft De Wederhelft de grootste kans op genezing. Hoe het tijdens de volgende cycli nog zal zijn, weten we niet. Zal hij elke keer dezelfde nevenwerkingen hebben of niet? Zal hij er telkens veel last van hebben of niet? Hoe groot zullen de blijvende ‘letsels’ zijn? Niemand weet het.

Dat maakt het voor ons erg moeilijk om plannen te maken. We leven van dag tot dag en kijken wat op dat moment kan en wat niet. Afspraken toezeggen gebeurt altijd onder voorbehoud. Da’s best frustrerend want wij hebben altijd geleefd met strakke planningen. Dat moet ook wel met een groot huishouden als dat van ons. Nu stellen we vast dat het ook zonder planning lukt. Op één of andere manier komt het altijd goed. Soms moet er iets geschrapt worden, soms wordt er wat geschoven maar op het eind van de dag kunnen we redelijk wat schrappen van ons takenlijstje. En wat niet gebeurd is, verplaatsen we naar de volgende dag. Ik ben zo trots op mijn kinderen als ze hun ontgoocheling verbergen en zeggen dat het ok is als iets niet kan doorgaan zoals gepland. Bijvoorbeeld een communiefeest voor onze eerste vormeling omdat papa hondsellendig in het ziekenhuis ligt terwijl wij in de kerk zitten voor de vormselviering.

Bij de start van de behandeling hebben we geïnvesteerd in hulp. Zowel voor het huishouden als voor de tuin als voor de verbouwingen. Zo kunnen wij ons 100% concentreren op het genezingsproces van De Wederhelft en op ons gezin. Want dat zijn de enige prioriteiten die we momenteel hebben. Voor mij is het essentieel dat De Wederhelft zich enkel maar hoeft bezig te houden met zijn genezing. Even belangrijk vind ik het dat de kinderen af en toe ook wat leuke momenten beleven waarin ze onbezorgd kind kunnen zijn en kunnen spelen, lachen, genieten zonder dat ze zich daar schuldig om hoeven te voelen.

Daardoor heb ik voor mezelf heel wat druk op mijn schouders gelegd. Het compenseert een beetje voor de machteloosheid die ik voel naar De Wederhelft en mijn kinderen toe. Ik heb hen niet kunnen beschermen voor de boze, slechte wereld. Dit klinkt loodzwaar, en dat is het ook. Maar tegelijk houdt het me overeind.

Hoe rottig heel de situatie ook is, het heeft ons ook belangrijke levenslessen geleerd. Bijvoorbeeld dat de mensheid niet verdorven is. We staan versteld van de hulp die we spontaan aangeboden krijgen van mensen die we kennen maar ook van kennissen of zelfs onbekenden. Ik kan niet iedereen persoonlijk bedanken uit schrik iemand over te slagen. Maar weet dat we elk van jullie ongelooflijk dankbaar zijn voor wat jullie voor ons betekenen. Nooit zullen wij kunnen terugdoen wat jullie voor ons deden en doen.

Dat wringt bij ons en wanneer we de kans hebben, zullen we ze zeker grijpen om werk te maken van grote en kleine bedankjes. Niet omdat we ons verplicht voelen, maar gewoon omdat jullie het waard zijn. Daarom alvast deze vanuit het diepst van ons hart:

 

 

2 thoughts on “Dankwoordje

  1. Op zulke momenten moeten we de kunst van het krijgen kennen, om de bekende of onbekende die jullie liefheeft, de gave van het geven te gunnen.
    Veel moed, kracht en ook blinde overgave in vol vertrouwen, An, Dennis en de bende.
    Luc.

  2. Beste, Ann en gezin, ons deur voor jullie altijd open, wij strijden ook zoals je weet wij weten hoe het voelt, maar toch wij strijden toch ook voor dat jullie er streker uit komen met heel het gezin, daar zijn ook goeie kennisen voor he. Ann moest er iets zijn voor kids of je zelf voor luisterend oor wij staan ook voor jullie klaar. Heel lieve groetjes Cindy & Co

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *