SodaStream – meer bruis graag?

Ik ben een bruiswaterdrinker, plat water kan me niet echt bekoren. De kinderen ook trouwens. Die gieten er dan soms nog een siroopje/smaakje bij in hun glas, al is dat niet direct aan mij besteed. Dat betekent dat er een hoop water moet worden aangesleept van de winkel. Ik had al wel een Twist & Sparkle set van Isi om water te kunnen carboniseren. Maar omdat je per fles een CO2 cartridge nodig hebt was dat eerder leuk om af en toe te doen, en bleven we voor de rest water van de supermarkt drinken.

Halfweg vorig jaar heb ik dan toch maar een SodaStream Spirit aangeschaft. Stond in reclame, met wat gratis flessen bij, dus waarom niet.

Ik had me er op voorhand wat over ingelezen, en hoewel er discussie is over het rendement en prijs per liter, kom, de aanschafprijs was laag genoeg om het eens te proberen…

Vanwege het rendement was ik op voorhand ook al aan het kijken of er oplossingen waren om daar iets aan te doen. SodaStream is uiteindelijk eerder een abonnementsformule, net zoals bijvoorbeeld ink-jet printers, waar het toestel twee keer niks kost, maar de navullingen des te meer. De CO2 navullingen zijn stevig aan de prijs, en de 60 liter die ze claimen haal je bijlange niet als je graag stevig bruisend water hebt.

(Trouwens: CO2, koolstofdioxide, kooldioxide, koolzuurgas – verschillende namen voor hetzelfde gas. Het gaat hier om een kleur- en geurloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. Koolzuur is een niet brandbaar gas dat zwaarder is dan lucht. Bij hoge concentraties is er eveneens verstikkingsgevaar.)

Op het internet zijn genoeg how-to’s te vinden van mensen die de Sodastream gascilinders zelf hervullen. Gaande van ze rechtstreeks te vullen vanuit paintball-CO2 flessen tot ze op te vullen met droogijs (koolzuurgas in vaste vorm). Dat waren voor mij niet de ideale oplossingen als je veel bruiswater nodig hebt. Het houwtje-touwtje-gehalte van droogijs in de fles proppen al buiten beschouwing gelaten. Ondertussen zat ik al aan mijn tweede navulling van € 12,5. Tijd voor een upgrade…

Bring in the big bottles…

Een officiële navulling bevat 425 gram koolzuurgas. Datzelfde koolzuurgas is eigenlijk gewoon verkrijgbaar in grotere gascilinders. Hetzelfde idee als de navullingen van SodaStream, alleen een maatje groter. Die grote cilinders worden gebruikt voor tal van doeleinden, van lassen tot aquariumonderhoud en – de meest bekende misschien – de flessen ‘acide’ van achter de cafétoog voor de tapinstallatie.

CO2 gas is CO2 gas, eender welke fles (min of meer).

Brouwers hebben ze soms, maar dat zijn gewoonlijk flessen van 20 kg of 37 kg gas, en de afmetingen van de fles zijn wat te groot om in de keuken hier te zetten. Uiteindelijk heb ik een groothandel in gassen gevonden in Houthalen die flessen van 6 kg gas verkoopt. Het formaat van die fles is nog doenbaar. Dus dat probleem is al opgelost. CO2 in overvloed.

Min of meer: let op dat je CO2 flessen gebruikt die geschikt zijn voor levensmiddelen. Voor niet-levensmiddelen zijn de toleranties minder strikt en is er meer kans op ‘vervuiling’.

SodaStream koppeling

SodaStream is natuurlijk wel zo slim om – vanwege de verplichte abonnementsformule om de eigen flessen CO2 te gebruiken – een speciale koppeling te voorzien in hun apparaten. De schroefdraad op zo’n navulling cilinder is niet een standaard 1/2 inch koppeling ofzo die je even snel in de doe-het-zelf kunt gaan halen. Maar ook daar zijn oplossingen voor: uiteraard zijn er op het internet verloopstukken te vinden van de SodaStream koppeling, naar meer gangbare types.

Om het helemaal gemakkelijk te maken zijn er handige Chinezen die een kant en klare slang aanbieden met langs de ene kant een aansluiting voor een CO2 fles, en langs de andere kant een SodaStream koppeling. De slang is een investering en het kost een paar weken eer deze vanuit China in de brievenbus ligt, maar dit is tenminste een geschikte oplossing. Deze slang hang je dus rechtstreeks tussen de grote CO2 fles en het SodaStream apparaat. Ik heb wel een gaatje gemaakt in de behuizing van het toestel om de slang door te leiden, maar dat is dan eigenlijk de enige aanpassing die nodig was. Je zou ook de achterklep weg kunnen laten als je je toestel heel wilt houden.

Resultaat

Sinds 30 november 2017 heb ik de opstelling in gebruik, en ik zit nog steeds op mijn eerste gasfles, hoewel er behoorlijk wat bruiswater gemaakt wordt. Ik schat dat we gemiddeld aan één à twee flessen per dag zitten, op warme dagen nog meer…
Edit: rond juli 2020 was de eerste gasfles leeg en heb ik een nieuwe aangesloten. Dus afhankelijk van het verbruik kom je best ver met zo’n grotere gasfles.

 

Wat cijfertjes

Wat is nu het rendement? En is het goedkoper dan bruiswater uit de supermarkt? Vragen die lastig te beantwoorden zijn omdat er aardig wat variabelen zijn. A-merk Chaudfontaine of witte producten Everyday bruiswater? Hard bruisend of licht parelend?

Als we uitgaan van de reclameslogan van SodaStream levert één cylinder 60 liter bruiswater op. Deze cilinders bevatten 425 gram CO2. Dan is het slechts een kwestie van de regel van drie toepassen: 6 kg CO2 is dan goed voormaar liefst 847 liter bruiswater.

De kostprijs van een pack van 2 SodaStream cilinders is ongeveer € 25 euro op hun webshop. Dat komt neer op € 29 per kilo gas. Bij de gasgroothandel betaalde ik voor 6 kg gas € 14,50. Oftewel € 2,42 per kilo gas. Daar zit dus bij SodaStream een meer dan stevige marge op.

Als we dan omrekenen naar literprijs voor bruiswater, vertrekkende vanaf de 60-liter-per-navulling-reclame: in dit scenario gebruik je 7,08 gram CO2 per liter water. Dat geeft een prijs van 20 cent voor een liter officiëel SodaStream bruiswater. Ik betaal nu 1,7 cent per liter bruiswater als ik ook 7,08 gram CO2 per liter gebruik.

Voor de berekening gebruik ik nog optimistische cijfers, want je haalt bijlange de 60 liter niet met één navulling. Zeker niet als je je water graag hard bruisend hebt, zoals ikzelf, dan gebruik je meer dan 7 gram gas per liter. Volgens deze bron haal je maar een 37-39 liter bruiswater uit één SodaStream navulling. Regel van drie zegt dan dat ik uit mijn 6kg-fles meer dan 500 liter water stevig zou kunnen laten bruisen. Ik ben wel van plan om mijn volgende fles gas eens te tellen hoeveel flessen water ik eruit haal, om een concrete literprijs te kunnen berekenen.

Daarnaast: ik reken nu de eenmalige kost voor de slang niet mee. Deze komt op een 50-55 USD, ruwweg een € 50. Da’s een extra investering die je als je dat belangrijk vindt eigenlijk moet laten meetellen in je break-even berekening. Ook de € 80 statiegeld op mijn gasfles reken ik niet mee. Deze krijg je terug als je de fles ooit definitief inlevert, tot dan betaal je bij een nieuwe fles enkel het gas. Bij de literprijs die ik berekende is ook de prijs van het kraanwater niet meegerekend trouwens, die nam ik aan als verwaarloosbaar.

Conclusie

De SodaStream doet hier goed zijn werk. En hoewel het rendement misschien niet het beste is gelet op de extra investeringen is het toch een goede oplossing hier. Al is ‘extra investeringen’ ook relatief natuurlijk…

Er zijn ook kranen die je rechtstreeks bruisend en gekoeld water kunnen serveren (Grohe Blue bv) maar daar is de kost van deze kranen een serieuze domper op de feestvreugde – te meer omdat deze gewoon hetzelfde type gasflessen gebruiken als SodaStream. Dus dan is deze doe-het-zelf oplossing zo slecht nog niet.

En: ik moet geen 850 liter bruiswater meer vanuit de winkel naar huis slepen en bijna 600 plastic flessen bij de PMD weggooien (per grote gasfles). En dat is me ook al wat waard.

Waarschuwingen

De gasdruk in een CO2 fles is bij kamertemperatuur een 50-60 bar. Let dus op dat de slang niet geraakt wordt (en zou kunnen breken) of beschadigingen kan oplopen.

Ik had in eerste instantie een drukregelaar van 7 bar aan de fles hangen. In de praktijk bleek de 7 bar die uit zo’n regelaar komt echter niet genoeg om water te kunnen carboniseren. Dus de slang daarna toch rechtstreeks aangesloten.

Het SodaStream toestel is trouwens in staat om met deze druk te kunnen werken, aangezien de originele cilinder ook geen drukregelaar bevat. En de gasdruk in een cilinder is onafankelijk van het formaat fles (yay, fysica). Ik draai de gasfles daarnaast maar juist genoeg open, meer is niet nodig… Het risico is objectief wel iets groter, aangezien een kapotte slang dan hetzelfde wordt als de gasfles zonder meer open draaien en er tegen 50-60 bar CO2 uit de fles komt zonder drukregelaar – maar zolang de fles en slang fysiek beveiligd zijn tegen beschadiging lijkt mij de kans dat de slang/koppeling faalt klein.

Lees ook even de PDF van Linde Gas hieronder bij de links…

This may void your warranty. Ik ben niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen, your mileage may vary, en dergelijke meer…

Links

De slang die ik heb gebruikt: https://www.aliexpress.com/item/Four-Model-Two-Thread-CO2-SodaStream-Soda-Club-to-External-tank-direct-Adapter-and-Hose-Kit/32805825415.html – opletten dat je de versie met de W21,8×1/14 koppeling koopt. Deze maat is de standaard voor de aansluiting op CO2 gasflessen in Europa en moet dus op elke gangbare CO2 fles verkrijgbaar in Europa passen.

De gasfles heb ik gehaald bij Scholiers gassen in Houthalen – http://www.scholiers.be – maar er zijn verschillende plaatsen in Vlaanderen waar je terecht kan.

Linde Gas: werken met CO2: achtergrondinfo over kooldioxide http://www.liquidx.nl/media/downloads/overig/Linde%20-%20Werken%20met%20kooldioxide%202400%20034%20CO2.pdf

Update 11/01/2020 – FAQ

Ondertussen heb ik de SodaStream al ruim 2 jaar in gebruik met een externe gasfles. Voorlopig is zelfs nog steeds de eerste gasfles van 6kg in gebruik, al is er wel een periode geweest tijdens mijn ziekte – zie andere blogposts – dat er amper bruiswater werd gedronken, en heb ik deze nog steeds niet moeten vervangen. Ik kan dus wel stellen dat dit systeem veel langer meegaat dan de originele cartridges.

Er zijn naar aanleiding van deze post heel wat vragen die regelmatig terugkomen, via de comments hieronder en via Twitter. Daarom wou ik nog even een update plaatsen over een paar terugkomende vragen…

Stijgbuis of niet?

Er zijn twee types cylinder in gebruik voor CO2 – met of zonder stijgbuis (of sifon, ook dip tube of siphon tube in het Engels). Een stijgbuis is gewoon een buisje dat vanaf het ventiel naar beneden loopt tot in de vloeibare CO2. Het verschil tussen de flessen is dus het feit of je vloeibare of gasvormige CO2 tapt. Cylinders met stijgbuis hebben een speciale markering op de buitenkant (verticale streep, andere kleur kraag, stickers). Voor horecagebruik ga je normaal geen flessen met stijgbuis tegenkomen.

Gasvormige CO2 wordt o.a. gebruikt als menggas bij het lassen, als verdrijvingsgas in de voedingsmiddelenindustrie, en natuurlijk ook om bier uit vaten te persen of – zoals hier – dranken te carboniseren.

Vloeibare CO2 wordt tegenwoordig veel gebruikt in de evenementenbranche als special effect zoals b.v. CO2-kanonnen. Met zo’n CO2-kanonnen is het mogelijk een krachtige en grote wolk van CO2 te maken waar de wolk ontstaat door de snelle expansie van vloeistoffase naar gasfase. Ook brandblussers zijn met stijgbuis.

Als je een grote koolzuurcylinder wilt aansluiten aan een SodaStream is het noodzakelijk een fles te hebben ZONDER stijgbuis. Je heb de gasfase nodig om dranken te carboniseren. Je wilt onder geen beding vloeibare CO2 tappen! Mocht je een fles met stijgbuis gebruiken zou je dus vloeibare CO2 in je plastieken SodaStream fles tappen. Daar zal de vloeistoffase omvormen naar gasfase, en voor een druk van 50-60 bar (zie hoger) zorgen in dat plastieken flesje. Wat daarop volgt is een explosie. De expansieratio van CO2 (relatieve toename in volume wanneer het CO2 verdampt naar gas) is namelijk 1 op 538. Dus samengevat: geen goed idee.

Wat ik wel heb gelezen (en is in principe logisch): waar je wel een stijgbuis voor zou nodig hebben is als je de originele SodaStream cartridges wilt hervullen vanuit een grote cylinder. Maar daar heb ik geen ervaring mee, en kan ik eigenlijk verder niets over zeggen.

Drukregelaar of niet?

Een drukregelaar verlaagt de druk van de flesdruk (50-60 bar) naar een bepaalde ingestelde druk.  Courant verbrijgbaar zijn regelaars naar 3 of 7 bar. Deze worden gebruikt in tapinstallaties voor bier (vaak 3 bar) en frisdrank (vaak 7 bar). Het beveiligt ook je installatie omdat de druk na de regalaar lager en veiliger is. Mocht je dan een slangbreuk of ergens een lek hebben, komt het gas er niet tegen de volledige 60 bar uit.

Ik had in eerste instantie (met veiligheid in het achterhoofd) een 3 bar regelaar in huis gehaald. Echter, de 3 bar was absoluut niet voldoende om zelfs maar licht parelend water te maken. Daarna heb ik nog een 7 bar regelaar gekocht. Maar zelfs 7 bar bleek verre van voldoende om water te carboniseren. Daarom heb ik dan maar besloten om geen regelaar meer te gebruiken. In het SodaStream apparaat zit namelijk ook geen drukregelaar, enkel twee overspanningsventielen. Eén voor de ‘bruis-knop’ en één na de ‘bruis-knop’. De eerste blaast door als er te veel gasdruk wordt aangeleverd, de tweede opent als de druk in je waterfles te hoog is. Ik carboniseer mijn water altijd tot het overdrukventiel afgaat. Dus dit betekent dat het apparaat bestand is tegen de gasdruk in een CO2 fles – groot of klein – en zo’n regelaar technisch niet noodzakelijk is. Je levert wel wat in aan veiligheid, aangezien de slang onder constante druk van 50-60 bar staat. Mocht deze dus beschadigd raken, is er niets wat het ontsnappen van CO2 uit de cylinder tegenhoudt… Maar als je de slang fysiek beschermd tegen beschadigingen beschouw ik het risico als klein.

35 thoughts on “SodaStream – meer bruis graag?

 1. Ik heb me ook pas een sodastream aangekocht en stelde me vragen over de prijs van de navullingen.
  Bij deze heb ik een pasklare handleiding die te overwegen valt. Bedankt voor de heldere uitleg.

  • Dag Mario,

   Neen, dit is een fles zonder stijgbuis, anders zou er vloeibare CO2 uit de fles komen, en dat is niet de bedoeling… Een fles met stijgbuis zou je ondersteboven moeten neerzetten.

    • Je wilt onder geen beding vloeibare CO2 tappen!
     Die vloeibare CO2 komt in je Sodastream fles terecht, en zal zich omvormen naar gasvormig. Standdruk van CO2 in een cilinder is 50-60 bar – je plastic fles ontploft gegarandeerd als je vaste en/of vloeibare CO2 tapt.
     Daarnaast is het bruistoestel toestel zelf ook niet bestand tegen deze druk.

 2. Beste Dennis,

  Vooreerst hoop ik dat je hierop nog reageert want deze blog dateert blijkbaar reeds van mei 2018.
  Ik heb ook een sodastream gekocht en mijn bedoeling was eveneens om de koolzuurfles te vullen via een aansluiting (gekocht bij banggood in China) met drukmeter op een koolzuurfles voor horecagebruik.
  Nu blijkt echter dat ik de Sodastreamfles slechts een klein beetje kan vullen (nettogewicht fles +/- 760g, na vulling 811g daar waar ze +/- 1.185g zou moeten wegen).

  Op zowel de sodafles als de 10 kg horecafles staat 250bar.

  Betekent dit dan dat de CO2 niet overgaat van de “moederfles” in de sodastrream omdat de druk in beide flessen gelijk is?
  En bestaat er dan geen mogelijkheid om sodastreamflessen op dergelijke manier te vullen? Dit zou betekenen dat de sodastream fles enkel gevuld kan worden met moederflessen met een druk die veel hoger is die van de sodastream, en die bestaan vermoedelijk niet of zijn waarschijnlijk veel te gevaarlijk). Dan zijn al die adapters die verkocht worden voor gebruik tussen moeder en soda dus eigenlijk waardeloos…
  Graag jouw mening.

  Mvg,
  Dirk

  • om je sodastream flesje goed te vullen, leg je hem een nachtje in de vriezer. En dan rechtstreeks uit de vriezer aan de grote fles vullen. Ik krijg ze meestal op 1100 tot 1140 gram. suc6

  • Die vermelde druk op de flessen (250 bar) is de maximale druk dat die flessen aankunnen!
   De CO2 is vloeibaar bij een druk van 60 bar. Dat is dus ook de werkdruk…
   Een lege fles sodastream moet gevuld worden met vloeibare CO2 dus met de moederbus op zijn kop (of een fles mét stijgbuis)!

 3. Dag Dennis,

  Nog een laatste vraagje, heeft dit misschien te maken met het feit of de moederfles al dan niet een stijgbuis heeft? Ik weet niet of de mijne die heeft (en hoe ik dat zou kunnen nagaan) maar ze wordt normaal gezien gebruikt om druk op biervaten te zetten.

 4. Om de verschillende vragen zo goed mogelijk te beantwoorden (ik ben ook geen specialist ter zake, dus pin me er niet op vast):

  – Je drukregelaar regelt de flesdruk van 50-60 bar (moederfles) naar omlaag zodat er achter de drukregelaar maar (afhankelijk van het model) een bar of 4-5-6 ‘overschiet’. Dit is zelfs niet voldoende om het water volledig te carboniseren, bleek uit mijn tests met verschillende drukregelaars. Dit wil dan ook zeggen dat het nooit een andere fles op druk gaat krijgen zoals de moederfles – de te vullen fles wordt gevuld met gasvormig CO2, tot de druk gelijk is aan wat de drukregelaar kan ‘afleveren’. Als ik me goed herinner uit mijn fysicalessen, is dat de wet van Bernouilli die daarachter zit…

  – De druk die op de fles vermeld staat is de maximum dat die fles kan hebben. Boven 250 bar klapt het veiligheidsventiel door. Staande druk van CO2 in een cylinder is 50-60 bar (licht afhankelijk van omgevingstemperatuur).

  – In mijn mening kun je alleen de SodaStream gasfles gevuld krijgen met zo’n koppeling door een moederfles met een stijgbuis te gebruiken. Op die manier zou je vloeibare CO2 overpompen van donorfles naar de SodaStream fles. Maar dat lijkt me (in mijn persoonlijke mening) een vrij hachelijke manier van werken. Je bent bezig met vloeibare C02 op flesdruk (ongereguleerd), je kunt moeilijk inschatten of je te vullen fles vol is behalve door te wegen. Zoals eerder gezegd, je bent bezig met CO2 aan 50-60 bar… Ik zou er niet aan beginnen… Persoonlijk zijn die koppelingen die je overal kan vinden voor mij waardeloos, ik ga me er niet aan wagen.

  – Dat is de reden dat ik door middel van een adapterslang gewoon een grotere gasfles rechtstreeks aan mijn SodaStream heb gehangen. Er is nog wel het risico op slangbreuk, maar die neem ik als verwaarloosbaar…

  – Als je een gasfles gekocht heb bij een horeca groothandel o.i.d. zal deze hoogstwaarschijnlijk zonder stijgbuis zijn. Met stijgbuis wordt bijvoorbeeld gebruikt bij CO2 kanonnen als special effects bij concerten e.d. Die gasfles heeft normaal ook een extra markering. De ‘standaard horeca’ drukregelaars zijn trouwens niet bestand tegen vloebare CO2.

 5. Om een sodastream gasfles te vullen heb je inderdaad een fles nodig met stijgbuis! MAAR het kan ook zonder.

  Als je de gasfles zonder stijgbuis onderste boven zet en er dan een sodastream gasfles aan koppelt met de bv Banggood adapter dan kan je de sodastream fles wel behoorlijk vullen. Zie bijgevoegde link
  https://www.co2-adapter.com/f-a-q/
  Ik had ook nog ergens een blog van iemand die dit ook beschreef maar die vind ik momenteel niet meer

 6. Dag Dennis,
  Bedankt voor deze volledige tekst met uitleg en foto’s.
  Ik heb een vraag Dennis, ik ben ook van Limburg kan ik het koppelingsstuk W21,8×1/14 ook hier ergens kopen in Limburg. En tot welke temperatuur mag de fles staan .
  Vele groeten en bedankt bij voorbaat

  • Zolang het koppelstuk dezelfde schroefdraad heeft, is het geen probleem, dit is de standaard aansluiting in Europa voor CO2 flessen. Dus die koppelingen zullen zeker en vast ook hier te krijgen zijn. De oplossing van bv AliExpress is gewoon een kant en klaar slang te hebben…

 7. Geïnspireerd door deze blog ook op zoek gegaan op AliExpress voor onze Sodastream Spirit. Voorlopig geen groot succes: de slang die opgestuurd werd paste, maar zorgde voor ongelijke druk (eerst een beetje, daarna bijna niks). Nadien hebben ze een nieuw koppelstuk opgestuurd, maar nu (bij de tweede fles koolzuur) opnieuw hetzelfde probleem: ofwel heel erg veel druk, ofwel niks. Niet gekocht bij jouw leverancier, misschien heeft het daarmee te maken?

  • Ik laat mijn gasfles gewoon open staan. Wel niet helemaal opengedraaid, de gasdruk is uiteindelijk gelijk eender hoever de kraan is opengedraaid, alleen je debiet zal veranderen…

 8. Hey, ik heb net dezelfde opstelling en we draaien de fles ook maar net genoeg open, maar nu na een hele tijd lijkt het alsof er te veel druk op het metalen pinnetje komt en je krijgt het niet ingedrukt. Is er soms een ander reduceer ventiel die toch genoeg druk kan geven? Of zou de (koppeling) kant die op de sodastream geschroefd wordt stuk zijn?

  • Moeilijk te zeggen – ik heb er zoals geschreven geen drukverminderaar tussen hangen, en bij mij werkt het gewoon. Mogelijks is er inderdaad iets met de koppeling – als die van China komt blijft het soms (zoals met alle spullen van daar) hit and miss wat betreft kwaliteit enzo…
   In het verleden was een drukverminderaar voor horecagebruik met 7 bar het meeste wat ik vond. Misschien dat er industriële modellen bestaan die reduceren naar een hogere druk, dat weet ik niet. Ik heb de redenering gevolgd dat een SodaStream cylinder ook zonder drukregelaar is aangesloten, dus het toestel kan tegen de druk.

 9. Hoi.Ik heb een 2 meter slang van Aliexpress vanaf de 5kg fles na de Sodastream rechtstreeks aangesloten.Nu werkt het niet echt lekker, het tuitje van de Sodastream bevriets snel,of te wel de co2 bevriest. Hoe los ik dit op?

  Heb trouwens omdat het niet goed werkte de slang doorgeknipt. Mantel,stof-draad en de kern is ook plastic van ongeveer 1,5 mm.

 10. Ik gebruik een hervuladapter van AliExpress, 15€ en ja het is echte degelijke messing.
  De borg op een fles bij de drankenhandel was 120€, en voor 10 kg CO2 heb ik 25€ betaald.
  Geen paniek, 120€ is niet gebonden aan de drankenhandel maar aan de leverancier, er zijn er maar 2 grote spelers in België. (andere was was 80€ borg maar 32€ voor 10 kg)
  Als de Sodastream-fles bijna leeg is, steek ik ze een nachtje in de vriezer (kouder gas > lagere druk > drukverschil > overhevelen) en vervolgens zet ik de grote fles op z’n kop en draai langzaam de kraan open, dit gaat goed met de kraag van de fles.
  Nieuwe flessen zouden beveiligd zijn tegen hervullen en moet je traag doen maar nog niks van gemerkt (vermoedelijk omdat de fles niet geheel leeg is?).
  Wanneer je het gas trager / bijna niet meer hoort stromen stop ik en de fles is voor 90 à 95% gevuld, wacht je té lang dan overvul je licht.
  Nawegen met de weegschaal, het leeggewicht vind je wel via google.
  De laatste grammen gas ga ik nooit uit de fles krijgen en jouw systeem is op dat vlak beter zo maar ach…
  Je mag dit dan wel een gedoe vinden, maar zelf heb je zo veel “schrik” van jouw opstelling dat je een drukregelaar plaatst. 10 kg of 0,5 kg gas met verstikkingsgevaar dat ontsnapt… Ik weet het wel hoor de welke ik in de keuken wil hebben staan en de welke in het tuinhuis. De druk is niet het grootste gevaar.

  • Hoi shadow,

   Is de fles eentje met opstijgbuis, of houd je ‘m op de kop om vloeibare CO2 in de Sodastream te krijgen? Ik heb een gasfles van 10 l op het oog (ook drankenhandel, waarmee je 1000 liter bier kan tappen), maar er staat expliciet bij dat die niet geschikt is voor Sodastream.

   groet

  • Shadow,

   Heb jij een specifieke techniek? Ik krijg steeds maar 80g a 90g in de sodastream-fles(ik gebruik een donorfles van 10kg zonder stijgbuis, die ik dus op zijn kop zet). Sodastream heeft dan al een nacht in de vriezer gestoken.

 11. wij zijn aan het bouwen, en ik zou graag de grohe blue kraan in de keuken installeren.
  Altijd koel en bruizend water zo uit de kraan, zelfs geen gedoe met plastiek vulflessen.

  De grohe blue koeler werkt met dezelfde Co2 flessen als sodastream. Zou het mogelijk zijn om bv de grote gasfles in een bijkeuken te zetten , ongeveer 5 meter van de grohe blue koeler en dus een leiding met koppelingen van dergelijke afstand te voorzien?

 12. Hey allemaal,

  Heb sinds een jaartje ook een opstelling met een fles van 2,5 kg. En een Chinese slang😉. Ging steeds perfect. Nu ik een nieuwe fles heb gekocht verliest de fles veel CO2 langs het buisje van het soda stream toestel. Kan het zijn dat op zo’n fles teveel druk zit voor het toestel? Vind het wat gevaarlijk om deze zo te gebruiken…

 13. Beste,

  Ik heb ook een fles koolzuurgas (voor de voedingsindustrie) gehaald bij Scholiers in Houthalen om de cylinders van Sodastream zelf te vullen. Ik heb zelfs een binnenstukje gemaakt om het RPV ventiel te omzeilen zoals je dat kan zien op vele youtube video’s. Wat ik ook doe echter ik krijg de cylinders maar tot 850gr. gevuld terwijl dit over de 1200 gram zou moeten zijn. Je merkt namelijk dat als je de fles opendraait het terugslagventiel in de kop van de fles zit afsluit bij de minste tegendruk die je krijgt.

  Ik ben dan vandaag zelfs naar Scholiers gegaan omdat de leverancier van de gasflessen aanwezig zou zijn. Toen ik die de vraag stelde hoe dat dit kwam zei hij gewoonweg dat hij daar niets van kende en dat andere mensen dat met gemak kunnen vullen via een adaptor die ze aangekocht hadden in China. Mijn adaptor komt namelijk ook van China maar dat had hij nog nooit gezien zei hij. Zoals eerder geschreven heb ik de adaptor na verschillende pogingen zelf aangepast met een messing drukvijf die het RPV ventiel zou moeten openhouden.

  Volgens zit er een tweede terugslagklep in de hals van de fles die in werking treed als je zonder reduceerventiel werkt. De fles zelf heeft een gele kraag en zelfs met het terugslagventiel uit de fitting van de fles te nemen krijg ik nog geen goed resultaat. Ik denk gewoon dat ik een verkeerde donorfles heb meegekregen al had ik vermeld dat het was om cylinders van Sodastream zelf bij te vullen.

  Enige suggestie aub? Bedankt alvast.

 14. Voor het zelf vullen van kleine sodastream cilinders van 425gr;
  Hier ook grote fles 10kg CO2 van Scholiers (Westfalen) met stijgbuis. Ik krijg wel goed gevuld.
  Ik gebruik een adaptor van https://www.co2-adapter.de/
  De rubberen/pvc ringen (zwarte en witte) in de adaptor plaatsen en regel/ontluchtingsschroefje langs buiten erin. Het extra pinnetje dat bij de adaptor komt dient voor donorflessen die een extra beveiliging hebben. Met die van Scholiers heb ik dat extra pinnetje niet nodig.
  De stijgbuis in de grote co2 fles is niet noodzakelijk maar als je geen stijgbuis hebt moet je de donorfles ondersteboven plaatsen en dat is niet handig met een zware fles. Het lijkt me ook niet zo veilig.
  Bij de originele sodastream flessen van 425 gr zijn er enkel versies; die met een klein smal pinnetje, een iets grote smal pinnetje en de laatste zijn meestal met een platte brede pin. Die laatste met de platte brede pin zijn moeilijker te vullen. Je moet deze in het begin zeer langzaam vullen door de kraan een heel klein beetje open te draaien tot je de co2 hoort stromen. Na een tiental seconden kan je de kraan meer en meer open draaien tot de fles vol is. Soms schiet de vulbeveiliging toch in en dan moet je de hoofdkraan terug dicht draaien en het ontluchtingsventiel van de adaptor langzaam open draaien om de druk weg te laten en kan je opnieuw vullen. Soms lukt het niet en plaats ik de fles terug een nachtje in de diepvriezer en probeer ik het opnieuw. Om dit vulprobleem te vermijden moet je zorgen dat je een sodastreamfles hebt met een smal pinnetje. Het probleem is dat wanneer je een de sodastreamcilinder in de winkel gaat omruilen voor een volle dat de kop afgeplakt is met plastic verpakking en dat je niet kan zien of er een smal pinnetje zit of de platte brede pin. Ik vermoed dat sodastream de flessen met een smal pinnetje stilaan uit omloop neemt om enkel de beter beveiligde flessen met brede pin te verkopen. Hiervoor bestaat een oplossing door een vulcilinder met smaller pin bvb hier te kopen; https://www.co2-adapter.de/co2-zylinder/
  Hoe ik vul: CO2 cilinder nachtje in de vriezer. Handschoenen aan. Fles op weegschaal, lege fles zit tss de 750 en 800 gr. Lege fles op de adaptor grote co2 fles. Zorg dat regelventieltje op adaptor dicht is gedraaid. Kraan grote fles open. Na een minuutje hoor je dat er geen gas meer stroomt. Kraan grote fles dicht. Regelventieltje op adaptor zeer voorzichtig langzaam open draaien zodat gas in adaptor stilletjes kan ontsnappen. Let op, hier kan ijsvorming bij komen dus altijd handschoenen aan. Daarna regelventieltje terug dicht. gevulde sodastream fles op weegschaal. Een gevulde sodastreamfles zit dan tss 1200 en 1300 gr.
  In volgende video is alles zeer duidelijk uitgelegd; https://www.co2-adapter.de/wp-content/uploads/2016/01/adapter_de%20VIM1080%202pass%203-5.mp4
  Als de grote donorfles bijna leeg is (na een 18 à 20 tal vullingen) is het soms moeilijker om de sodastream cilinder vol te krijgen. Wat je dan kan doen om zoveel mogelijk vloeibare co2 eruit te krijgen is de sodastreamfles terug in de diepvriezer steken en terug bijvullen. Als je een keer of 4 moet vullen per fles is het vloeibare co2 bijna op en is het tijd om een nieuwe grote fles om te ruilen bij de gashandel. Laat de gasvormige co2 in de fles niet leeglopen. Gewoon erin laten, zo kan er geen andere vloeistof of gas in de fles komen totdat die terug gevuld gaat worden bij de gasproducent. S6

 15. Ik heb ook een slang rechtstreeks van een grote Co2 fles aangesloten op mijn sodastream. Dit werkt enkele weken goed en dan begint het mis te lopen, twee keer een nieuwe sodastream in garantie gekregen maar nu riskeer ik het niet meer. Ik vermoed dat de grote fles teveel druk geeft (ik lees hier +/- 70 bar) en vroeg mij af hoeveel druk op de kleine sodastream vulfles zit, en waar ik een drukregelaar met manometer kan kopen. De drukregelaars die men in cafés gebruikt gaan max tot 7 bar en dit is te weinig.

  • 60 bar, zowel de grote als de kleine fles. Dat is namelijk de druk die bij de overgang van vloeibaar naar gasvormig CO2…

 16. Geweldig idee, kabel ook besteld via AE. Echter is deze volgens mij niet compatibel met de Sodastream Duo (de kabel voor de sodastream heeft een pinnetje, en de sodastream Duo ook op de plaats waar de cylinder normaal wordt aangesloten. Dit lijkt elkaar er constant uit te duwen, dus komt er ook geen gas door.

  Ik wacht een andere kabel af en anders proberen een oudere Sodastream Spirit te bemachtigen 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *