Test voedselallergie: vervolg

5 weken na de start van het pseudo-allergeenvrij dieet was het vandaag eindelijk dĆ© dag: zoonlief mocht op controle gaan bij de prof in Gasthuisberg! 5 weken heeft hij een beenhard karakter gehad, zich allerlei lekkers ontzegd om het toch maar goed te doen. Ik was supermegakeifier op hem! En uitgerekend ik heb het per ongeluk op de valreep nog verknald šŸ™ De paashaas bracht hier hardgekookte eitjes. Maar om duidelijk te maken dat het paashaasklokkeneitjes waren en geen prul die ergens in een legbatterij uit een kiekenpoep vloog, bracht Zoef De Haas hier geverfde en bestickerde eieren voor onze kroost. Toffe pĆ©, dat konijn. Of die haas. Dat mag de zoon tenminste eten want chocolade is een no go.

‘s Middags mocht hij na zijn boterhammetjes een eitje eten. En smaken dat het deed! ‘s Anderendaags liep hij te snoeven en te snotteren. Hij had ook een slechte nacht gehad, wat bij hem resulteert in druk gedrag overdag. Na enkele uren viel mijn frank: de kleurstof was door de eierschalen gedrongen en zat dus ook een beetje in het eiwit. En dat heeft hij binnen. Boosdoener gevonden.

Mijn vermoeden werd door de prof bevestigd: zwelling in de neus en slijmvorming wat duidt op een allergische reactie. Ze wist me ook te vertellen dat rode kleurstof een klassieker is bij voedselallergieƫn. Je moet het maar weten. Die kan dus al met stip op de lijst met te vermijden producten.

Hoe gaat het nu verder? Tot het eind van deze maand blijft Robin zijn dieet volgen. Tegen dan is die rode kleurstof volledig uit zijn lijf. Op 1 mei worden alle verse groenten en fruit toegelaten. Dan is het aan ons om te experimenteren en te observeren. Producten waar hij op reageert, krijgen een oranje licht. Reageert hij bij een tweede poging opnieuw op hetzelfde product, dan krijgt het een rood licht en komt het op de lijst met te vermijden producten. Die lijst zal trouwens een aantal jaren ongewijzigd blijven.

Een maand later mogen we weer een blok van producten toevoegen aan het dieet. En zo gaat het maar verder. Na een goeie 4 maanden zou zo ongeveer alles getest moeten zijn. Dan gaat hij terug op controle bij de prof voor een bespreking van de resultaten en de verdere begeleiding.

Het wordt dus een beetje trial and error de komende maanden. We gaan een voedseldagboek maken waar we met kleur aanduiden wat ok is, niet ok of betwijfelbaar. Volgens de prof doet een allergische reactie zich normaalgezien binnen de 24 uren na inname van het product voor. De kunst zal dus zijn om geen 2 ‘nieuwe’ producten op dezelfde dag te gebruiken in de voeding.

Moesten er mensen zijn met vragen over recepten en suggesties voor een gevarieerde voeding tijdens het pseudo-allergeenvrij dieet: je mag me altijd contacteren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *