Open landbouwbedrijvendag Diest/Scherpenheuvel-Zichem

U leest het goed: enkele landbouwbedrijven uit Diest en Scherpenheuvel-Zichem zetten vandaag hun deuren open voor het grote publiek. Het ging meerbepaald om:

– appels en peren: Distelmans, Dorpveldstraat 260, Webbekom
– paprika: Vermeiren Tom, Broekstraat 53, Molenstede
– miniwitloof – Bruyninckx bvba, Schuttersveldstraat 7, Messelbroek
– aardbeien – Weckx André, Frans Smeyersstraat 128, Scherpenheuvel

IMG_20150531_175656

Wij hebben er een dagvullend programma van gemaakt en bezochten met de kinderen elk van deze bedrijven. Zo leren ze welke weg groenten en fruit afleggen voor ze op ons bord terecht komen.

Telkens was de ontvangst hartelijk. Er waren hapjes en drankjes, hier en daar zelfs animatie voor de kinderen. Vooral de rondleidingen door mensen van het bedrijf waren de moeite waard.

Je hoorde hen spreken met passie voor hun bedrijf, met respect voor hun product. Een boer is niet langer een man die bij het krieken van de dag op zijn veld staat en met de kippen mee op stok gaat. Neen, het zijn tegenwoordig echte bedrijven die gebruik maken van moderne technieken. Ondanks deze modernisering, blijft de landbouw een arbeidsintensief proces.

Uit gesprekken met de deelnemende landbouwers onthoud ik dat de meesten een kern van vaste personeelsleden hebben, aangevuld met jobstudenten en seizoensarbeiders voor de piekmomenten. Uiteraard is voor deze mensen de omzet belangrijk maar toch hoor je bij elk van hen een groeiend bewustzijn rond de milieuproblematiek. Allen zijn ze bezig met hemelwaterrecuperatie, biologische bestrijding van ongedierte, warmte-opslag en natuurlijke bestuiving van de planten als het geen zelfbestuivers zijn.

De keuze is voor ons snel gemaakt. Onze paprika’s bijvoorbeeld, kopen we vanaf nu bij onze straatgenoten. Verser dan dat kan je ze niet hebben want enkele minuten na de pluk kan je ze al mee naar huis nemen. Veel beter toch dan de ingevoerde exemplaren in de supermarkt? En dan zwijgen we nog over de prijsverschillen ten opzichte van de winkels. Support your local farmer met andere woorden 🙂

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *