30 juni: een mooi einde, een nieuw begin

Op Facebook worden we dezer dagen overspoeld met statussen over rapporten, foto’s van kinderen met een Amerikaans afstudeerpotske, percentages en letters. Ik doe daar liever niet aan mee. Velen denken dat we in een luxepositie zitten omdat onze kinderen het goed doen op school maar eigenlijk klopt dat niet helemaal.

Onze 2 oudste kinderen moeten niet leren om de leerstof onder de knie te krijgen. Dat klopt. Maar ze moeten wel leren leren om later niet in de problemen te komen. Ze moeten leren omgaan met hun drang naar perfectionisme, hun faalangst. Ze moeten leren voor hun toetsen, ook al weten we dat ze het kunnen. En ze doen dat, zonder al te veel gemopper.

Voor ons is het een plezier om te zien hoe ze jaar na jaar groeien in het omgaan met hun moeilijkheidjes. Hoe ze leren relativeren, hoe ze proberen te aanvaarden dat een 8,5/10 ook wel best oké is. Hoe ze op hun eigen manier opboksen tegen vooroordelen van anderen.

‘Maar voor jullie is dat toch geen probleem want jullie zijn slim genoeg!’ of ‘Voor andere kinderen ben ik wat milder maar voor jouw zoon/dochter reken ik dat antwoord wel fout want hij/zij moet dat kunnen’.. Niks is minder waar. Mijn haar gaat er van omhoog staan. Zulke goedbedoelde opmerkingen tonen aan dat velen eigenlijk niet goed weten wat het inhoudt om clevere kinderen te hebben. Als onze zoon zich met zijn indenegentigprocent afvraagt of hij wel naar het volgende leerjaar mag gaan, dan meent hij dat want het is geen honderd procent. Dus hij heeft fouten gemaakt. En fouten maken doe je niet. In zijn hoofd, niet in het onze. Want van fouten kan je leren, we hebben het misschien al duizend keer gezegd.

Daarom hebben wij vandaag geen goede rapporten bekeken. We hebben ze pas ‘s avonds na het eten uit de boekentas gehaald. Vanmiddag hebben wij het begin van de vakantie gevierd. Een beloning omdat ze hun best gedaan hebben, niet omdat ze goede resultaten behaalden. Want als ze hun best gedaan hebben, is voor ons elk resultaat goed. Een doordenkertje voor velen. Leg geen druk op je kinderen, aanvaard het resultaat als de inzet naar behoren was. En vooral: geniet samen van de kleine dingen in het leven. Ze komen er heus wel, elk op hun eigen manier. Met of zonder buizen of wat dan ook.

IMG_20160630_152348 IMG_20160630_162626 IMG_20160630_162630

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *