Wat u nog niet wist over gordelroos (zona) bij kindjes

Februari begon voor Miss H met een bezoekje van Varicella Zoster: het arme kind had zona. U leest er hier meer over. Gordelroos (zona) is familie van de windpokken. Dus korte tijd later had onze jongste de windpokken.  Vanochtend merkte ik enkele bultjes op bij Miss H. Aanvankelijk had ik er eigenlijk geen erg in.

Tot ze zei dat het jeukte en dat het vannacht pijn had gedaan. Waarom ze dan niks is komen zeggen aan ons bed? ‘Jah mama, dat had geen zin want ‘s nachts kunnen we toch niet naar de dokter gaan hè!’ Kleuterlogica,  zelfs als ze slaapdronken zijn. Ik vermoedde iets à la zona maar ik was niet zeker van mijn stuk. Bij De Wederhelft hetzelfde onzekere vermoeden.

Omdat het vandaag Pasen is en we toch niks te doen hebben (sic), belde ik toch maar eens naar de dokter met wachtdienst. Een uurtje later zaten we al op consultatie. Mijn vermoeden werd bevestigd: zona naast het oog. De dokter prees onze alertheid want we waren er héél snel bij. Maar goed ook. Zona in de buurt van het oog kan heel nasty zijn. Je moet daar goed mee opletten. Het kan ook doortrekken naar het oor of zelfs zorgen voor een gedeeltelijke tijdelijke gezichtsverlamming. Hoe sneller je kan beginnen behandelen, hoe beter dus!

Met een voorschrift voor Zovirax in siroopvorm trok ik naar de apotheek met wachtdienst. Zoals verwacht had die dit medicijn niet op voorraad. En nu komt het leuke… Voor kindjes kan zona enkel behandeld worden met Zovirax in siroopvorm, er zijn geen alternatieven of generische afgeleiden. Omdat het zo weinig verkocht wordt, hebben ze dat ook niet standaard op voorraad.

‘Goh ja, dan bestelt ze dat toch gewoon’ denk je dan… Nope. Op zon- en feestdagen kunnen apothekers na 12 uur geen medicijnen meer bestellen bij hun leverancier. De apothekeres kan ten vroegste morgenochtend de bestelling doorgeven en dan wordt de levering ergens tegen 13 u verwacht. Ondertussen zijn we dan 24 potentieel gevaarlijke uren verder. Dat risico durven we niet lopen. We belden enkele andere apothekers met wachtdienst en kregen telkens hetzelfde antwoord. Van miserie reed ik naar spoed, misschien konden ze me daar iets wijzer maken.

AZ Diest heeft geen Zovirax in siroopvorm op voorraad, zelfs de pediatrie niet. Die hebben enkel de intraveneuze variant. 2 verpleegkundigen zijn dan de apothekers in de regio beginnen opbellen. Daar ben ik hen erg dankbaar voor. Uiteindelijk bleek een apotheek in Drieslinter, een 30 km van onze deur, per ongeluk een flesje Zovirax op voorraad te hebben. Zo kunnen we toch vandaag nog met de behandeling beginnen. Eind goed, al goed dus. Het is een hele rit maar voor je kind doe je dat meteen.

Toch maak ik me weer de bedenking ‘wat met mensen die dit niet kunnen’? Het is niet voor iedereen even evident om alles te laten vallen en 30 km te rijden voor een siroopje voor de kinderen. En wat als geen enkele apotheek met wachtdienst het medicijn op voorraad had? Dan moest ik mijn dochter laten hospitaliseren terwijl dit op zich niet nodig is. Misschien overdrijf ik het allemaal omdat ik een bezorgde ouder ben, maar ik vind dit toch een klein hiaatje in onze gezondheidszorg. Dat bedoel ik niet verwijtend. Ergens is het gewoon niet logisch dat een apotheek op zondag na 12 u geen bestellingen meer kan doen tot de volgende dag. Je kan toch niet weten wat er nog op je deur afkomt als je van wacht bent?

Ooit maakte ik hetzelfde mee toen ik morfine kreeg voorgeschreven op spoed omwille van complicaties na een operatie. Geen enkele apotheek van wacht kon me helpen. Uiteindelijk heeft men me toen terug naar het ziekenhuis gebracht en heb ik daar de juiste medicatie gekregen. Zulke dingen gebeuren blijkbaar wel vaker. Als je dan weet hoe vaak spoeddiensten gebukt gaan onder een stevige werkdruk omdat mensen zich tot spoed wenden terwijl het eigenlijk niet nodig is… Wel, dit concrete geval van medicatie die niet verkrijgbaar is bij de apotheek en niet besteld kan worden, kan perfect vermeden worden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *