Vastenavond en de quadragesima

Op verzoek van de kinderen doen we dit jaar mee met de vasten. Al een tijdje bestoken ze me met vragen over de vasten, aswoensdag, Pasen, de deken, het kruisje dat je met aswoensdag bij mijnheer pastoor kan gaan halen, …

Ik geef toe, sommige informatie zat ver. Soms was ze zelfs gewist. Maar we hebben er met de hulp van tinternet toch een goede uitleg aan kunnen geven. De kinderen maakten zelf de vergelijking met de ramadan dus daar gingen we ook even dieper op in.

Tot nu toe vinden ze het nog plezant want vandaag staat in onze regio bekend als vette dinsdag: de laatste dag voor de vasten begint en waarop je je nog eens goed kan laten gaan. Vanavond viert men in de regio Diest-Zichem de zotte nacht. Da is een volks carnavalsfeest voor iedereen die graag plezier maakt (en bij voorkeur graag een pintje drinkt).

Maar onze kroost concentreert zich nu vooral op vette dinsdag. Het is hen gegund. In de supermarkt moest ik hen toch even terug herinneren aan hun plan om dagen te vasten toen we voorbij de koekjes en het snoepgoed kwamen.

‘Maar mama, we moeten nu 40 dagen gezond eten maar dat doen we anders toch ook?’

‘Ja meid maar de vasten gaat om meer dan gezond eten. Het gaat vooral om soberder eten.’

‘Wat is dat mama, soberderder eten?’

‘Dat je eenvoudig eet. Gewone dingen zonder foliekes. Geen frietjes en sauzen bijvoorbeeld, eigenlijk ook geen snoep of koeken, geen frisdrank.’

Ik verwachtte een ontgoochelde snoet als reactie maar er kwam enkel dit:

‘Ok dan.’

Ik denk dat het tijd wordt om aan een aftelkalender met tips te beginnen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *