Haar op/in/achter/tussen uw tanden hebben

Topdagje vandaag: het jaarlijks familiefeest. Een bijeenkomst waar ik elk jaar naar uitkijk. We zien elkaar niet vaak maar dat merk je niet tijdens de bijeenkomsten met de achterfamilie zoals mijn dochter het noemt. Leg maar eens uit aan een achtjarige hoe dat nu allemaal zit met nichten, neven, achterneven en -nichten en hoe dan de volgende graad van verwantschap heet.

We zijn met 9 neven en nichten, elk met een gezin dus er zit wel wat volk bij elkaar op zo een moment. De kinderen leven zich buiten uit op het grasveld en op het springkasteel terwijl de volwassenen binnen keuvelen en bijpraten.

Plots komt mijn dochter vanaf het springkasteel binnen gelopen. Met een tand in haar hand.

‘Kijk mama, ik heb een tand gevonden!’ En blij dat ze was.

‘Jamaar Heleen, van wie is die tand dan?’

‘Oh dat weet ik niet.’

‘Waar heb je die tand dan gevonden?’

‘In het haar van F (haar achternicht)!’ En maar blinken, zo fier was ze op haar vondst.

U begrijpt dat ik haar bedenkelijk aankeek bij die uitspraak… F lag op het springkasteel dus ik vermoed dat de tand daar lag en zo in haar haren verstrikt raakte.

‘Heleen, die tand moet toch van iemand zijn. Ben jij een tand kwijt? Of heb je iemand zien bloeden uit zijn mond?’ Ik observeerde paniekerig de kinderen van mijn neven en nichten, op zoek naar een huilende kleine met bloed aan zijn mond. Gelukkig zagen ze er allemaal ok uit.

‘Nee maar ik heb die tand gevonden dus nu is die van mij.’

En weg was ze, met andermans tand. Ik riep nog na dat we eigenlijk geen tanden van andere mensen bewaren. Het viel in dovemansoren. Ze had zelfs al gepast of die tand niet in haar mond paste, het bleek niet de juiste maat te zijn :\

Een half uur later stond ze aan het raam te blinken. Ik gebaar naar mijn mond en vraag haar waar de tand is.

Diplomatisch als ze is, roept ze voluit dat ik het zeker zou horen achter dat glas: ‘Ik heb ontdekt van wie die tand was en ik heb die terug gegeven aan dat kindje, dat was iemand van een ander feest in die zaal daar!!!!!’ Ah, je bedoelt dus die mensen die 5 m van je vandaan een luchtje aan het scheppen zijn… *slik*

Tof tof tof. Als je wil weten hoe het voelt om door de grond te zakken van schaamte, ik kan het u in geuren en kleuren vertellen šŸ™‚

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *