Tewerkstellingsmaatregelen

Onlangs schreef ik dit. Kort samengevat was het een warme oproep aan N-VA om te luisteren naar het professionele middenveld in de sociale sector.

Vandaag stel ik tevreden vast dat bij onze ministers in het verre Brussel hun oren niet in hun broekzakken zitten. De VVSG publiceerde namelijk dit bericht. Nu kunnen de OCMW’s op zijn minst in 2015 gerust zijn wat de subsidie voor tewerkstellingen in het kader van artikel 60 § 7 van de organieke wet op de OCMW’s betreft. Deze tewerkstellingsvorm is namelijk een essentiële begeleidingsmaatregel in het activeren van leefloners. En is dat niet net wat de regering wil? Mensen activeren?

Mijn geluk was echter van korte duur. De nieuwe regering is bijzonder snel met haar plannen om zich van de gesco’s (gesubsidieerde contractuelen) te ontdoen. Binnen de openbare sector sluimeren al jaren geruchten ‘dat ze de gesco’s gaan afschaffen’ maar nu lijkt men de eerste stappen in die richting te zetten. Vanaf 1 april 2015 beginnen ze met een regularisatieoperatie. Dat staat vandaag te lezen op www.werk.be. Vandaag is het 13 november 2014. De meeste lokale besturen finaliseren op dit moment hun budgetten voor 2015 en de komende jaren, rekening houdend met de doelstellingen die ze in het kader van de BBC bepaalden.

En nu komt het bericht dat al vanaf volgend jaar gesnoeid zal worden in de subsidie van de gesco’s, bij veel besturen een omvangrijke personeelsgroep. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat hier geen sociale drama’s van komen. Als er minder inkomsten komen dan verwacht, betekent dat meestal dat er ook gesnoeid moet worden in de uitgaven. En wat is nu net de grootste kostenpost voor veel besturen? Juist ja, personeel.

 

Wordt vervolgd…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *