Renovatie: nieuwe keuken

Onze huidige keuken is naar schatting 125 jaar oud. Het was vroeger ongetwijfeld een degelijke keuken maar ze is op. Palliatief. Het werkblad, van spaanplaat, is gezwollen en krom getrokken van het vocht. Hier en daar zijn stukjes van de houtlookafwerking verdwenen, vooral aan de randen van het werkblad. De kastdeurtjes sluiten even goed aan als de bovenste snijtanden van Vanessa Paradis. De spoelbak van inox is nog çava, gelukkig. De oven heeft in de deur een dubbele beglazing. Tussen de 2 raampjes zit een spinnenweb. De afzuigkap zuigt iets af maar we weten niet wat. Tijdens het koken is de omgeving rond de kookplaat altijd erg vochtig. U leest het al, er moet hier dringend iets gebeuren.

De Wederhelft en ik zijn allebei graag bezig met koken. De kinderen hebben die passie geërfd. We brengen als gezin dus veel tijd door in de keuken. Doordat we bij de renovatie kozen voor een grote open ruimte beneden, wilden we een degelijke keuken. Mooi en praktisch maar ook met degelijke toestellen. En kiddieproof.

Tijd om de grens eens over te steken dus. In Nederland vonden we onze droomkeuken tegen een betaalbare prijs. We werden tijdens elk bezoek aan de winkel goed ontvangen. De verkoper die ons opvolgde was voorbestemd om aan ons toegewezen te worden. Great minds think alike weet je wel. En humor, dat ook. Onze keuken heeft véél opbergruimte, een groot kookeiland en nog wat praktische dingetjes. Tijdens onze eerste afspraak gaven we elkaar les. Magnetron versus microgolfoven, hal versus inkom, pompbak versus spoelbak en ga zo maar door. Toen de taalbarrière weggewerkt was, kon het echte werk beginnen.

Doordat we in vorige huizen al verschillende keukentypes konden uitproberen, weten we nu heel goed wat we willen. Het eerste ontwerp met allemaal toestellen van Miele (een mens mag al eens dromen), kwam nogal duur uit.  Ver boven ons budget eigenlijk. Dus smeten we Miele er uit en opteerden we voor Siemens. Daar hebben we ook al mee gewerkt en daar waren we ook tevreden over.

Voor de oven was mijn eis wel dat daar een pyrolyse-fynctie op zit. Toen de apparatuur ter sprake kwam, zat de opperverkoper er ook bij. Die man begreep ons. Onze koddige verkoper keek vreemd toen ik het woord uitsprak. Toen hij de uitleg hoorde, zei hij droogjes met dat sappige accent van hem: ‘Aaaaahhhhh, jullie willen een privé-crematorium’. Ik vond hem geweldig 🙂 Een kat zal er nog net in passen ^^

Kleine tip nog voor wie in Nederland op keukenjacht gaat: Google is je beste vriend. Aanvankelijk werd er een dubbele spoelbak in inox voorzien van ongeveer 2000 euro. Dan zat er nog niet eens een afdruiprek bij. Wij hebben er ooit eentje gehad van Blanco in composiet en mét afdruiprek en daar waren we heel tevreden over. Da’s krasvrij, spatvrij en nog vrij van vanalles. We vonden die spoelbak online voor ergens iets in de 300 €. Na een telefoontje met iemand van de hoofdzetel en met de leverancier van het werkblad, krijgen we die inclusief plaatsingskosten ed voor een kleine meerprijs. Nog steeds meer dan de helft goedkoper dan de spoelbakken die de winkel standaard in haar aanbod heeft. En mooier naar mijn mening.

Hetzelfde zou je kunnen doen voor de kranen en de toestellen maar daar zijn we niet op door gegaan. Wij zijn héél tevreden met onze toekomstige nieuwe keuken. Het is een duur pareltje geworden maar het is ons die investering waard. We gaan er van uit dat de keuken toch minstens 20 jaar zal dienen. Dat gecombineerd met de plaats die de keuken in ons huis heeft en het intensieve gebruik er van, doet ons geloven dat deze aderlating ons gelukkig zal helpen maken. En daar plukken onze kinderen en mee-eters de vruchten van 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *