Pensioenen

Vandaag was het weer zover: bijscholing! Het OCMW gaf me de kans me te verdiepen in de werknemerspensioenen. In die materie is de afgelopen jaren immers heel wat veranderd. Daarom organiseerde de pensioendienst van ons Sociaal Huis gratis een infonamiddag over deze pensioenen voor de inwoners en contractuele personeelsleden van OCMW en stadsbestuur. Omdat wij bij HRM er door het vergrijzend personeelsbestand ook steeds meer vragen over krijgen, is een basiskennis van de nieuwigheden geen verloren zaak. Wij naar de infosessie dus.

Oh boy… Tegen alle verwachtingen in was er maar een magere opkomst. Het merendeel van de geïnteresseerden waren personeelsleden van het OCMW en het stadsbestuur. Ik vond dat vreemd. Je zou toch denken dat veel mensen met vragen zitten over hun pensioen want welk genie ziet door het bos van wetswijzigingen de pensioenbomen nog? Er werd ook via diverse media gecommuniceerd over de infonamiddag. Waar ging het dan mis? Ach ja, minder publiek is meer interactie zullen we maar denken. Juist ja.

Het prototype van de federale ambtenaar zou ons de ganse namiddag entertainen. Die kerel was een kei in zijn vak, beschikte duidelijk over heel wat expertise en trachtte er het beste van te maken. Pensioenwetgeving is immers niet de meest boeiende materie om een zonnige lentemiddag mee te vullen. Een half uur zag ik al iemand in het publiek knikkebollen. Ik hield dapper vol, streed mijn strijd tegen het slaapzaad. Het was een zware strijd. Na de pauze meer van  dat. Een man achter me begon te snurken. Ik draaide me om en zag dat ik geen poging moest ondernemen hem wakker te krijgen. De stakkerd was al druk aan het dromen wat hij met al zijn pensioengeld zou gaan doen later 🙂

Al bij al was het voor mij een zinvolle namiddag. Er werd kort aangehaald aan welke wijzigingen we ons nog mogen verwachten en we kregen toch wel nuttige informatie mee. Onder andere over de cumulatie van een pensioen met beroepsinkomsten, de regeling rond de overlevingspensioenen die eindelijk gewijzigd gaat worden, de pensioenbonus, enz. Een aanrader voor elke 50-plusser om zich hier eens in te verdiepen. Het gaat tenslotte om hun toekomstig inkomen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *