SodaStream – meer bruis graag?

Ik ben een bruiswaterdrinker, plat water kan me niet echt bekoren. De kinderen ook trouwens. Die gieten er dan soms nog een siroopje/smaakje bij in hun glas, al is dat niet direct aan mij besteed. Dat betekent dat er een hoop water moet worden aangesleept van de winkel. Ik had al wel een Twist & Sparkle set van Isi om water te kunnen carboniseren. Maar omdat je per fles een CO2 cartridge nodig hebt was dat eerder leuk om af en toe te doen, en bleven we voor de rest water van de supermarkt drinken.

Halfweg vorig jaar heb ik dan toch maar een SodaStream Spirit aangeschaft. Stond in reclame, met wat gratis flessen bij, dus waarom niet.

Ik had me er op voorhand wat over ingelezen, en hoewel er discussie is over het rendement en prijs per liter, kom, laat het eens proberen…

Vanwege het rendement was ik op voorhand ook al aan het kijken of er oplossingen waren om daar iets aan te doen. SodaStream is uiteindelijk eerder een abonnementsformule, net zoals printers, waar het toestel twee keer niks kost, maar de navullingen des te meer. De CO2 navullingen zijn stevig aan de prijs, en de 60 liter die ze claimen haal je bijlange niet als je graag stevig bruisend water hebt.

(trouwens: CO2, koolstofdioxide, kooldioxide, koolzuurgas – verschillende namen voor hetzelfde gas)

Op het internet zijn genoeg how-to’s te vinden van mensen die de Sodastream gascilinders zelf hervullen. Gaande van ze rechtstreeks te vullen vanuit paintball-CO2 flessen tot ze op te vullen met droogijs (koolzuurgas in vaste vorm). Dat waren voor mij niet de ideale oplossingen als je veel bruiswater nodig hebt. Het houwtje-touwtje-gehalte van droogijs in de fles proppen al buiten beschouwing gelaten. Ondertussen zat ik al aan mijn tweede navulling van € 12,5. Tijd voor een upgrade…

Bring in the big bottles…

Een officiële navulling bevat 425 gram koolzuurgas. Datzelfde koolzuurgas is eigenlijk gewoon verkrijgbaar in grotere gascilinders. Hetzelfde idee als de navullingen van SodaStream, alleen een maatje groter. Die grote cilinders worden gebruikt voor tal van doeleinden, van lassen tot aquariumonderhoud en – de meest bekende misschien – de flessen ‘acide’ van achter de cafétoog voor de tapinstallatie.

CO2 gas is CO2 gas, eender welke fles (min of meer).

Brouwers hebben ze soms, maar dat zijn gewoonlijk flessen van 10 kg gas, en de afmetingen van de fles zijn wat te groot om in de keuken hier te zetten. Uiteindelijk heb ik een groothandel in gassen gevonden in Houthalen die flessen van 6 kg gas verkoopt. Het formaat van die fles is nog doenbaar. Dus dat probleem is al opgelost. CO2 in overvloed.

Min of meer: let op dat je CO2 flessen gebruikt die geschikt zijn voor levensmiddelen. Voor niet-levensmiddelen zijn de toleranties minder strikt en is er meer kans op ‘vervuiling’.

SodaStream koppeling

SodaStream is natuurlijk wel zo slim om – vanwege de verplichte abonnementsformule om de eigen flessen CO2 te gebruiken – een speciale koppeling te voorzien in hun apparaten. De schroefdraad op zo’n navulling cilinder is niet een standaard 1/2 inch koppeling ofzo die je even snel in de doe-het-zelf kunt gaan halen. Maar ook daar zijn oplossingen voor: uiteraard zijn er op het internet verloopstukken te vinden van de SodaStream koppeling, naar meer gangbare types.

Om het helemaal gemakkelijk te maken zijn er handige Chinezen die een kant en klare slang aanbieden met langs de ene kant een aansluiting voor een CO2 fles, en langs de andere kant een SodaStream koppeling. De slang is een investering en het kost een paar weken eer deze vanuit China in de brievenbus ligt, maar dit is tenminste een geschikte oplossing.

Resultaat

Sinds 30 november 2107 heb ik de opstelling in gebruik, en ik zit nog steeds op mijn eerste gasfles, hoewel er behoorlijk wat bruiswater gemaakt wordt. Ik schat dat we gemiddeld aan één à twee flessen per dag zitten, op warme dagen nog meer…

 

Wat cijfertjes

Wat is nu het rendement? En is het goedkoper dan bruiswater uit de supermarkt? Vragen die lastig te beantwoorden zijn omdat er aardig wat variabelen zijn. A-merk Chaudfontaine of witte producten Everyday bruiswater? Hard bruisend of licht parelend?

Als we uitgaan van de reclameslogan van SodaStream levert één cylinder 60 liter bruiswater op. Deze cilinders bevatten 425 gram CO2. Dan is het slechts een kwestie van de regel van drie toepassen: 6 kg CO2 is dan goed voormaar liefst 847 liter bruiswater.

De kostprijs van een pack van 2 SodaStream cilinders is ongeveer € 25 euro op hun webshop. Dat komt neer op € 29 per kilo gas. Bij de gasgroothandel betaalde ik voor 6 kg gas € 14,50. Oftewel € 2,42 per kilo gas. Daar zit dus ook een meer dan stevige marge op.

Als we dan omrekenen naar literprijs voor bruiswater, vertrekkende vanaf de 60-liter-per-navulling-reclame: in dit scenario gebruik je 7,08 gram CO2 per liter water. Dat geeft een prijs van 20 cent voor een liter officiëel SodaStream bruiswater. Ik betaal nu 1,7 cent per liter bruiswater als ik ook 7,08 gram CO2 per liter gebruik.

Voor de berekening gebruik ik nog optimistische cijfers, want je haalt bijlange de 60 liter niet met één navulling. Zeker niet als je je water graag hard bruisend hebt, zoals ikzelf, dan gebruik je meer dan 7 gram gas per liter. Volgens deze bron haal je maar een 37-39 liter bruiswater uit één SodaStream navulling. Ik ben dan ook van plan om mijn volgende fles gas eens te tellen hoeveel flessen water ik eruit haal, om een concrete literprijs te kunnen berekenen.

Daarnaast: ik reken nu de eenmalige kost voor de slang niet mee. Deze komt op een 50-55 USD, ruwweg een € 50. Da’s een extra investering die je als je dat belangrijk vindt eigenlijk moet laten meetellen in je break-even berekening. Ook de € 80 statiegeld op mijn gasfles reken ik niet mee. Deze krijg je terug als je de fles ooit definitief inlevert, tot dan betaal je bij een nieuwe fles enkel het gas. Bij de literprijs die ik berekende is ook de prijs van het kraanwater niet meegerekend trouwens, die nam ik aan als verwaarloosbaar.

Conclusie

De SodaStream doet hier goed zijn werk. En hoewel het rendement misschien niet het beste is gelet op de extra investeringen is het toch een goede oplossing hier. Al is ‘extra investeringen’ ook relatief natuurlijk…

Er zijn ook kranen die je rechtstreeks bruisend en gekoeld water kunnen serveren (Grohe Blue bv) maar daar is de kost van deze kranen een serieuze domper op de feestvreugde – te meer omdat deze gewoon hetzelfde type gasflessen gebruiken als SodaStream. Dus dan is deze doe-het-zelf oplossing zo slecht nog niet.

En: ik moet geen 850 liter bruiswater meer vanuit de winkel naar huis slepen en bijna 600 plastic flessen bij de PMD weggooien (per grote gasfles). En dat is me ook al wat waard.

Waarschuwingen

De gasdruk in een CO2 fles is bij kamertemperatuur een 50-60 bar. Let dus op dat de slang niet geraakt wordt (en zou kunnen breken) of beschadigingen kan oplopen.

Ik had in eerste instantie een drukregelaar van 7 bar aan de fles hangen, om eventueel risico te beperken. In de praktijk bleek de 7 bar die uit zo’n regelaar komt echter niet genoeg om water te kunnen carboniseren. Dus de slang daarna toch rechtstreeks aangesloten.

Het SodaStream toestel is trouwens in staat om met deze druk te kunnen werken, aangezien de originele cilinder ook geen drukregelaar bevat. En de gasdruk in een cilinder is onafankelijk van het formaat fles (yay, fysica). Ik draai de gasfles daarnaast maar juist genoeg open, meer is niet nodig…

Lees ook even de PDF van Linde Gas hieronder bij de links…

This may void your warranty. Ik ben niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen, your mileage may vary, en dergelijke meer…

Links

De slang die ik heb gebruikt: https://www.aliexpress.com/item/Four-Model-Two-Thread-CO2-SodaStream-Soda-Club-to-External-tank-direct-Adapter-and-Hose-Kit/32805825415.html – opletten dat je de versie met de W21,8×1/14 koppeling koopt. Deze past op elke gangbare CO2 fles verkrijgbaar in Europa.

De gasfles heb ik gehaald bij Scholiers gassen in Houthalen – http://www.scholiers.be – maar er zijn verschillende plaatsen in Vlaanderen waar je terecht kan.

Linde Gas: werken met CO2: achtergrondinfo over kooldioxide http://www.liquidx.nl/media/downloads/overig/Linde%20-%20Werken%20met%20kooldioxide%202400%20034%20CO2.pdf

4 thoughts on “SodaStream – meer bruis graag?

  1. Ik heb me ook pas een sodastream aangekocht en stelde me vragen over de prijs van de navullingen.
    Bij deze heb ik een pasklare handleiding die te overwegen valt. Bedankt voor de heldere uitleg.

    • Dag Mario,

      Neen, dit is een fles zonder stijgbuis, anders zou er vloeibare CO2 uit de fles komen, en dat is niet de bedoeling… Een fles met stijgbuis zou je ondersteboven moeten neerzetten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *